Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü`nden yapılan yazılı açıklamada, 2014`e 108 dolar seviyesinden başlayan ham petrol fiyatının haziran ayında 115 doları gördüğü belirtildi.
Açıklamada, küresel ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler, jeopolitik risklerdeki azalma, ABD`nin artan kaya petrolü üretimi ve OPEC`in arz kısıntısına gitmemesi nedeniyle fiyatların yılı 55 dolar düzeyinde kapattığı, bunun da petrol sektöründe yüksek stok zararlarına neden olduğu kaydedildi.
Durağan küresel ürün talebi ortamında, Ortadoğu ve Asya`da açılan yeni rafineriler ile düşük ham petrol ve enerji maliyetlerine sahip ABD rafinerilerinin yüksek kapasite kullanmasının sektörel bölge dengelerini bozmaya devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Ancak dördüncü çeyrek dönemde artan küresel bakım faaliyetleri, plansız rafineri duruşlarıyla ürün arzının azalması yanında, hızla gerileyen ham petrol fiyatlarının da etkisi ile Akdeniz rafineri marjı 2013 yılı 4. çeyreğindeki 0,30 dolar/varil düzeyinden 3,84 dolar/varile, yıl ortalamasında ise 0,28 dolar/varil artışla 1,95 dolar/varile yükselmiştir. Bu nedenle Tüpraş’ın 4. çeyrek dönem net rafineri marjı 4,56 dolar/varil düzeyinde, geçen yılın 12 aylık döneminde 2,45 dolar/varil olan net rafineri marjı ise 3,21 dolar/varil seviyesinde gerçekleşmiştir."
"Yurt içi satışlar 2,4 milyon ton azaldı"
Açıklamada, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi için İzmit Rafinerisi bağlantı ve bakım duruşları, diğer rafinerilerde üretim öncesi gerekli rafineri bakım çalışmaları ve yılın ilk yarısındaki zayıf talep koşulları nedeniyle 2014 yılı kapasite kullanım oranının yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleştiği belirtilerek, "Karlılığı düşen ithalattan yapılan satışların azalması ve düşen asfalt talebi nedeniyle Tüpraş`ın yurt içi satışları (980 bin tonu bitüm ve 1.356 bin ton motorin olmak üzere) 2,4 milyon ton azalmıştır. Üretim optimizasyonuna bağlı olarak ihracatın da 490 bin ton daha az gerçekleşmesi nedeniyle toplam satışlar 22,2 milyon ton olmuştur" ifadeleri kullanıldı.
"Uzlaşma sonucunda kesinleşen 55 milyon liralık vergi cezası ve uluslararası fiyatlardaki düşüşten kaynaklanan stok kaybı etkisine rağmen, rafineri marjındaki artışın etkisiyle faaliyet karı 436 milyon lira düzeyinde gerçekleşti" ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kurlarda yaşanan hızlı yükselişin neden olduğu finansman gideri etkisiyle vergi öncesi kar ise 184 milyon lira olmuştur. Bununla birlikte Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 1 milyar 292 milyon lira ertelenmiş vergi geliri nedeniyle net dönem karı ise 1 milyar 459 milyon lira düzeyine yükselmiştir.
Aralık sonu itibariyle yüzde 99,52’si tamamlanan Fuel Oil Dönüşüm Projesi dahil olmak üzere 2014 yılında toplam 959 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirilmiştir. Ülkemiz cari açığını yılda 1 milyar dolar azaltacak olan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi için 2014 yılı sonuna kadar harcanan toplam tutar ise 3 milyar dolar olmuştur."
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |